Pomoć od 249,4 milijarde

20:18 11. 02. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali predstavili su danas treći paket pomoći privredi i građanima koji država odobrava od izbijanja epidemije, ukupne vrednosti 249,4 milijarde dinara, a jedna od većih novina je da će pomoć u vidu isplate polovine minimalca moći da koriste i velika preduzeća.

Treći paket pomoći privredi i građanima predviđa isplatu tri polovine minimalca svim preduzetnicima, mikro, malim, srednjim i, prvi put od izbijanja epidemije, velikim preduzećima.

"I velika preduzeća trpe posledice pandemije, a to je dodatnih 300.000 zaposlenih, tako da dolazimo do ukupno 1,4 miliona radnika koji će moći da koriste ovaj vid podrške", rekao je Mali.

On je najavio da će prva isplata pomoći po ovom osnovu biti 8. aprila, da će biti isplaćivana tokom aprila, maja i juna, dok sama mera stupa na snagu u martu.

Dodao je da sektor turizma i ugostiteljstva može da računa na dodatnu pomoć u vidu celog minimalca, koji će biti isplaćen u julu.

Na ime sektorske pomoći, gradski hoteli dobiće 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po "smeštajnoj jedinici", dok će drumski prevoznici dobijati po 600 evra po autobusu tokom šest meseci.

Mali je najavio i da će krajem aprila početi prijavljivanje za pomoć građanima.

"Svakom punoletnom građaninu isplatićemo dva puta po 30 evra, u maju i u novembru, a penzionerima još 50 evra", rekao je Mali.

U okviru trećeg paketa mera planirano je i produženje postojeće garantne šeme za preduzeća, kao i uspostavljanje nove, za podršku najugroženijim preduzećima."Iako vidimo svetlo na kraju tunela i prvi smo ili drugi po raznim parametrima vakcinacije u Evropi, hoćemo da pomognemo građanima i privredi, da ih dodatno ojačamo, da budu spremni, da napravimo juriš na svetska tržišta i brži razvoj zemlje", poručio je Mali tokom predstavljanja paketa mera.Premijerka je podsetila da su ovom paketu mera prethodila dva usvojena tokom 2020. godine, i ocenila da zahvaljujući njima Srbija beleži "fenomenalne rezultate" na oba fronta na kojima vodi borbu - zdravstvenom i privrednom. (kraj) is/mr/dpv

Share: