Uništenje doline Jadra!

17:19 22. 03. 2021. FoNet | Velimir Ilić

ŠABAC - Evropska zelena partija ocenila je da multinacionalna kompanija "Rio Tinto", i njena ćerka u Srbiji "Rio Sava", uz pomoć državnih institucija koje su taj projekat proglasile projektom od nacionalnog značaja "u cilju zaobilaženja nadležnosti lokalne samouprave", intenzivno rade na završnim aktima uništenja doline Jadra i Zapadne Srbije!

U saopštenju koje je na svojoj Fejsbuk stranici objavila Evropska zelena partija iz Šapca ističe se da se ne biraju sredstva za otvaranje rudnika litijuma koji će, "prema dosadašnjim iskustvima s poslovanjem te kompanije širom sveta, doneti neviđenu destrukciju okoline u promeru od najmanje sto kilometara i naštetiti zdravlju stanovništva u širem regionu".

Ističe se da meštani, koji su podlegli strahu od otvaranja rudnika, prodaju kuće, okućnice, obradive površine i šume, "što se prepoznaje po belo-crvenoj traci koja okružuje imanja i o zabrani pristupa, kao i po totalnoj seči na šumskim parcelama koje će 'Rio Tinto' uskoro preuzeti u svoje vlasništvo, i skinutom krovu s kuća koje su planirane za rušenje.

"Dodatni psihološki pritisak na meštane stvara nedavno doneta Uredba Vlade Srbije, koja litijum i bor proglašava strateškim mineralima i omogućava prinudnu eksproprijaciju zemljišta u privatnom vlasništvu", navodi se u saopštenju Evropske zelene partije. (kraj) vip/nm

Share: