Vozovi skuplji 11 miliona evra

23:35 06. 04. 2021. FoNet

BEOGRAD - Tri elektromotorna voza, koja mogu da se kreću brzinom do 200 kilometara na sat, Srbija će platiti 62.197.200 evra sa PDV-om, jer je ponuda švajcarske kompanije Štadler jedina pristigla na tender Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a ugovor je dodeljen u ponedeljak, 5. aprila, javlja N1.

Procenjena vrednost nabavke bila je pet milijardi dinara bez PDV-a, odnosno šest milijardi dinara sa PDV-om.

Ugovor je dodeljen po ceni višoj za 1,09 milijardi dinara bez PDV-a, što kada se doda porez dostiže i 11 miliona evra veću cenu od prvobitno predviđene za nabavku tri voza koja mogu da razviju brzinu do 200 kilometara na sat, što je predviđeno za brzu prugu od Beograda do Novog Sada. 

U Odluci o dodeli ugovora ova razlika u ceni obrazložena je time da je švajcarska kompanija u cenu voza uračunala i "dodatne troškove: promene na vozu, dokumentacije sa prevođenjem, specijalne alate, troškove obuke, testiranja i homologacije, softvera, kao i održavanja u garantnom roku". 

Poskupljenju su doprineli "dodatni troškovi za elektro i mašinsko projektovanje, projektni menadžemnt, dodatne komponente (transformator) i veliko poskupljenje cena dobavljača u odnosu na 2018. godinu", a pod uticajem "epidemije Kovid-19".

Najzad, na povećanje cene utiče i veoma kratko vreme isporuke, kao i količina naručenih vozova, obrazloženo je u odluci. 

Javni poziv za nabavku tri voza raspisan je 9. februara, rok za podnošenje ponuda istekao je 15. marta. 

Predsednik Srbije je pre isteka roka, 27. februara, izjavio na TV Prva da će između Beograda i Novog Sada saobraćati Štadlerovi dabldekeri, da će karta koštati 1.000 dinara i da će putovanje trajati nešto više od 20 minuta.

Prema podacima sa Portala javnih nabavki, švajcarska kompanija Štadler (Stadler Rheintal AG) podnela je ponudu pola sata pred istek roka – tačno u 11.29 časova. (kraj) dep

 

 

 

Share: