Ne menjati obračun penzija

13:05 25. 06. 2021. FoNet

BEOGRAD - Srpske vlasti i MMF dele mišljenje da, u odsustvu potrebe za finansiranjem, forma sporazuma koji je Izvršni odbor Fonda odobrio 18. juna, pruža instrument za dokazivanje posvećenosti Srbije unapređenju reformske agende, jačanju makroekonomske stabilnosti i održavanju bliskog dijaloga sa MMF, kaže šef Kancelarije MMF za Srbiju Sebastian Sosa.

On je za portal Biznis.rs rekao da se novi instrument za koordinaciju politike (PCI), nadovezuje na prethodni PCI i ima za cilj pružanje podrške oporavku Srbije od pandemije, održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i učvršćivanje srednjoročnog okvira fiskalne politike.

"Takođe, ovaj program ima za cilj podsticanje strukturnih i institucionalnih reformi, kako bi se postigao veći i održiviji rast u srednjem roku", navodi Sosa.

Upitan da li je vreme za definisanje novih fiskalnih pravila, kojim bi se ograničili visina javnog duga, deficita i davanja iz budžeta za određene korisnike, on je odgovorio da je usvajanje novih fiskalnih pravila bilo predviđeno još predhodnim PCI. 

“Vlasti u Beogradu su prvobitno planirale da formalizuju ta pravila 2020. godine i sprovedu ih već tokom 2021. godine. Međutim, pandemijska kriza pokvarila je te planove", podsetio je Sosa. (kraj) def/dpv

Share: