Strukturna uska grla

00:23 22. 10. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Ekonomski oporavak Srbije se ubrzava, uz oživljavanje privatne tražnje i povećanje ukupnih investicija, ocenila je Svetska banka u najnovijem Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan, uz prognozu da će stopa rasta Srbije dostići šest odsto u ovoj godini, nakon čega će se na srednji rok vratiti na nivo od oko četiri odsto.

U analizi Svetske banke stoji da je rast ove godine podstaknut novim paketom finansijskih podsticaja, uz postepeno smanjivane fiskalnog deficita, a da su dobri izvozni rezultati pomogli da deficit tekućeg računa ostane ispod projektovanog, saopštila je kancelarija te međunarodne institucije u Beogradu.

Ocenjuju i da će potrošnja ostati glavni pokretač rasta BDP na srednji rok, dok će neto izvoz i dalje davati negativan doprinos privrednom rastu.

"Da bi oslobodila svoj razvojni potencijal i omogućila otvaranje novih, kvalitetnih radnih mesta, Srbija treba da ukloni strukturna uska grla vezana za upravu, tržište rada, infrastrukturu i poreski sistem", izjavio je direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.  (kraj) vip/mr/dpv

Share: