Biće dovoljno gasa

22:45 08. 06. 2022. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom prioritetni projekat, jer time Srbija dobija mogućnost snabdevanja gasom i od drugih dobavljača, ali da je podjednako značajno povezivanje sa svim zemljama regiona i izgradnja novog podzemnog skladišta prirodnog gasa.

„Kada bismo se poredili sa mnogim državama u Evropi, nismo u lošijoj situaciji, iako smo zavisni od ruskog gasa gotovo stoprocentno. Nemačka je, takođe, potpuno zavisna od Rusije, što je velika greška i nije bitno ko je dobavljač, problem je zavisnost od jednog snabdevača", rekla je Mihajlovićeva za Juronjuz Srbija.

Prema njenim rečima, sledeće godine će gasovod Niš-Dimitrovgrad biti operativan i imaćemo mogućnost da oko 40 odsto naše potrošnje dobijemo od drugih dobavljača.

Kao moguće alternativne izvore gasa ona je navela Azerbejdžan i LNG terminal, navodeći da je cilj povezivanje i sa Hrvatskom, koja proširuje kapacitete skladišta na Krku, ali i sa Rumunijom, čime bi Srbija mogla da bude tranzitna zemlja i da imamo regionalnu gasnu mrežu. (kraj) is/lč/bdr

Share: