Mali proizvođači struje

16:37 22. 09. 2022. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Savetnica u Udruženju za energetiku Privredne komore Srbije Vera Ražnatović izjavila je da je za svega nekoliko meseci nakon donošenja propisa 206 domaćinstava i 27 privrednih subjekata u Srbiji steklo status kupca - proizvođača električne energije, dok su zahtev za taj status podnela 262 domaćinstva, kao i 96 firmi, saopšteno je danas.

Nedavno zaokružena podzakonska regulativa za sticanje statusa kupaca proizvođača, izuzetno je značajna za našu privredu, jer preduzeća dobijaju mogućnost da izgrade elektrane na obnovljive izvore energije za sopstvene potrebe potrošnje, a višak energije predaju u mrežu, rekla je Ražnatović povodom serije radionica za predstavnike poslovne zajednice u okviru "Better Energy" projekta.

Ražnatović je naglasila da se investiranjem u obnovljive izvore energije, primenom mera za unapređenje energetske efikasnosti i uštedom energije dodatno doprinosi energetskoj stabilnosti države i celokupnog društva, smanjuje se potreba za uvozom struje, racionalizuju troškovi i povećava energetska efikasnost, ali doprinosi i zaštiti životne sredine - smanjenju emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte. (kraj) vbr/lč/bdr

Share: