Niko bez posla

12:54 17. 10. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Zbog zelene tranzicije niko ne treba da ostane bez posla, zato se i zove "pravedna zelena tranzicija" i ne sprovodi se preko noći već decenijama, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uoči Dijaloga o pravednoj zelenoj tranziciji u Srbiji.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara pre skupa u organizaciji Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) rekla da tek kada je sve spremno kada je reč o drugim izvora energije, onda može da se priča o izlasku iz fosilnih izvora, odnosno onih koji zagađuju životnu sredinu.

"Primer je Rumunija, koja je zatvorila sve svoje rudnike kamenog uglja, pa je u jednom napravila fabriku optičkh kablova, u drugom centar za mala i srednja preduzeća, a u trećem telo koje se bavi turizmom. Dakle, mnogo analiza mora da se uradi da bi se videlo šta i kako treba da se radi i da li će neko nečim drugim da se bavi, ali tek kada zemlja stvori uslove za svoju energetsku bezbednost", naglasila je Mihajlović. (kraj) vip/mr/dj

Share: