Budžet gubi zbog rakije

14:31 09. 11. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Savez proizvođaca rakije Srbije (SPRS) upozorio je danas da državni budžet godišnje gubi "stotine miliona evra" jer se ne sprovode ključne odredbe Zakon o jakim alkoholnim pićima, što za posledicu ima procvat nezakonite proizvodnje i podaje rakije.

"Nelegalno proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize javno se prodaje na svakom koraku. Iako državni budžet zbog ovakve situacije godišnje gubi stotine miliona eura,  nadležni za sprovođenje Zakona i borbu protiv ilegalne trgovine alkoholom uglavnom ne rade svoj posao, dok pojedini državni organi i institucije čak aktivno podržavaju i promovišu sivo tržište", naglašava SPRS.

Savez ističe da se "nelegalno tržište" promoviše širom Srbije - "od Knez Mihajlove i Savske promenade, preko turističkih centra, do javnih pijaca i prostora u gradovima i selima" gde se "organizuju stotine raznih festivala, sajmova, ocenjivanja kvaliteta rakije i sličnih manifestacija, najčešće radi podsticaja turizma i tradicionalne proizvodnje". (kraj) vip/bdr

Share: