Posledice sive ekonomije

13:23 26. 02. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), direktor kompanjie Gomeks, Goran Kovačević izjavio je FoNetu da celo društvo trpi veliku štetu od sive ekonomije, ukazujući da je u njenim tokovima oko 6,5 milijardi evra, na šta bi se platio porez u milijardama evra.

On je rekao da je posledica sive ekonomije to da se državni fondovi slabije pune i da to dovodi do "slabijeg" školstva, zdravstva, ulaganja u infrastrutkuru i svega što se finansira iz budžeta.

Usled sive ekonomije, dolazi do nelojalne konkurencije, ukazao je Kovačević i predočio da oni koji posluju legalno i redovno plaćaju porez prelaze u sivu zonu, što dalje vodi u manje punjenje budžeta, kao i da siva ekonomija vodi u "sive tokove novca". 

On je ukazao da, zbog sive ekonomije, firme koje posluju legalno moraju da plaćaju više, a onda njihov proizvod postaje skuplji i teško mogu da izađu na inostrano tržište, već postaju nekonkurentni i "zarobljeni" na malom tržištu Srbije. (kraj) zvs/and/dpv

Share: