Skromno poboljšanje

22:06 27. 07. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

VAŠINGTON - Investiciona klima u Srbiji je skromno poboljšana prethodnih godina, podstaknuta makroekonomskim reformama, finansijskom stabilnošću i fiskalnom disciplinom, ocenio je Stejt department u izveštaju o investicionoj klimi u Srbiji u ovoj godini.

Ističe se da je privlačenje stranih investicija važan prioritet za Vladu, kao i ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

Kako se navodi, američki investitori imaju generalno pozitivne ocene o poslovanju u Srbiji zbog strateške pozicije zemlje, dobro obrazovane radne snage koja govori engleski, konkurentne cene rada, velikodušnih podsticaja za investicije i sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom i drugim ključnim tržištima.

Navodi se da bi, ako Vlada ispuni reforme u procesu pristupanja EU, poslovne mogućnosti trebalo da nastave da rastu, a da bi korist imali sektori poljoprivrede, upravljanja otpadom, kanalizacijom, zaštite životne sredine, informacionih i komunikacionih tehnologija, obnovljive energije, zdravstvene zaštite, rudarstva i proizvodnje.

Kada je reč o digitalizaciji određenih vladinih funkcija, kao što su izdavanje građevinskih dozvola, poreska administracija i e-potpisi, kako se navodi, to još nije donelo dramatično poboljšanje vremena obrade, a možda se neće dosledno ni sprovoditi.

Ističe se da Vlada Srbije napreduje u rešavanju problematičnih društvenih preduzeća kroz stečaj ili privatizaciju, gde je to moguće, i da planira da privatizuje još 58 kompanija i tako smanji radnu snagu u javnom sektoru.

Navodi se da je napad Rusije na Ukrajinu imao ograničeni uticaj na ekonomiju u Srbiji i da je bankarski sektor ostao likvidan, ali da je inflacija u februaru ove godine dostigla 16 odsto, da su cene energenata i hrane porasle za 25 odsto, a novoizgrađenih stanova za 18 odsto.

"Rusija nastavlja da snabdeva Srbiju prirodnim gasom i sirovom naftom, ali je snabdevanje ranjivo zbog velikog ruskog uticaja u sektoru i potencijalnog efekta sankcija", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je trgovina Srbije sa Rusijom ograničena i da bi izvoz poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište mogao da trpi zbog sankcija i finansijskih i logističkih barijera. (kraj) is/and/bdr

Share: