Nesuvislost analize NIN

18:06 17. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ekonomska analiza ne bi smela biti prosto sabiranje i rangiranje paušalno izabranih indikatora u jednoj tački vremena, jer je to onda čista statistička manipulacija, da ne kažemo laž, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali, reagujući na pisanje nedeljnika NIN o indeksu ekonomske snage osam zemalja regiona za prošlu godinu.

Srbija na Zapadnom Balkanu čini više od polovine ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), tako da u tom smislu nikako nije u pozadini, već najveća ekonomska, investiciona i potrošačka gravitacija u regionu, naveo je Mali.

"Ne ulazeći u detalje - gde je najgrublja nekoherentnost, može se reći i nesuvislost NIN Indeksa ekonomske snage? U njemu su pomešane babe i žabe", izjavio je Mali, uz tvrdnju: ""Svakome ko makar minimalno prati ekonomska i socijalna kretanja jasno je da od 2015. imamo neuporediv ciklus rasta u uslovima potpune makroekonomske stabilnosti, a jasno je da je Srbija vrlo ekonomski imuna na šokove kao što su suša, pandemija, evropska inflacija". (kraj) drp/ivt

 
Share: