Potrebni mehanizmi saradnje

16:34 26. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

TIRANA - Tragični događaji koji su se odigrali proteklih dana svedoče tome kakva nas budućnost čeka ako se ne izgrade mehanizmi da sve etničke zajednice mogu da učestvuju u javnom i ekonomskom životu, kao i da imaju samoupravu kakva je već ugovorena Briselskim sporazumom, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović u Tirani.

Momirović je, na Forumu ministara ekonomije Berlinskog procesa, ocenio da je od najveće važnosti shvatiti da dugi period unilateralnog i autističnog pristupa, kao i kršenje osnovnih ljudskih i političkih prava ima svoju posledicu - gubitak ljudskih života.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Momirović poručio da je regionalna saradnja za Srbiju od izuzetne važnosti, što pokazuje podatak da je Srbija za sedam meseci ove godine u razmeni sa zemljama iz regiona ostvarila suficit od 1,7 milijardi evra.

Naš cilj je da ubrzamo proces pristupanja Evropskoj uniji i tako dodatno unapredimo kvalitet života naših građana. Nastavljamo sa naporima da, i pored čestih opstrukcija, ostanemo čvrsto na tragu produbljivanja regionalne integracije i ekonomske saradnje, rekao je Momirović.

Ograničavanje ekonomskih sloboda, naročito u međusobnoj trgovini, kome danas svedočimo, veoma je opasan put, istakao je Momirović i dodao da kada ljudi nemaju poslove, populistička politika preuzima primat.

Forumu ministara ekonomija Berlinskog procesa prethodio je Biznis forum, posvećen predstavljanju glavnih dostignuća i aktivnostima usmerenih ka uspostavljanju jedinstvenog EU tržišta, dodaje se u saopštenju.

Share: