Samit privrednih lidera

12:41 01. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Srbija bi 2024. godine mogla da očekuje duplo nižu inflaciju nego ove, a rast bruto domaćeg proizvoda oko tri odsto, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić, dok je američki ambasador Kristofer Hil ocenio da je društvo u Srbiji zapadno orijentisano i samo je pitanje koliko brzo može biti deo Evropske unije.

U naredne dve do tri godine očekuje se umereno poboljšanje privrede Srbije i regiona, ali i Evrope, rekao je Arsić na otvaranju 5. CEO Samita privrednih lidera.

Rast BDP u Srbiji bi mogao da iznosi oko tri odsto, ali nominalne kamatne stope bi u prvoj polovini mogle da ostanu na sadašnjem nivou i tek u drugoj može se očekivati njihovo smanjivanje. Inflacija u Evropi i Srbiji opada od početka ove godine i očekujemo da to bude u narednoj, koja bi trebalo da bude duplo niža, a u kratkoročnom periodu vraća se u granice cilja, procene su koje je izeo Arsić.

Dodao je da je specifičnost regiona visoka zavisnost od stranog kapitala, pa svaki veći poremećaj na svetskom tržištu može da utiče na zemlje Zapadnog Balkana.

Uticaj Evropske centralne banke na kamatne stope u Srbiji je veći od uticaja Narodne banke Srbije, predočio je on, i naglasio da je region visoko zavisan od uvoza energenata, što negativno utiče na inflaciju i privrednu aktivnost.

Izvršni direktor kompanije "Yettel Srbija" Majk Mičel istakao je da ta kompanija ima tri miliona korisnika i da se radi o pouzdanoj, bezbednoj i u finansijskom smislu pristupačnoj mreži.

Mičel je naglasio da je "Yettel" i značajan igrač u distribuciji medijskih sadržaja i da se sprema i za 5G mrežu kada se ispune uslovi i da na taj način žele podrže biznis u Srbiji.

Idemo i korak dalje i mi smo prva mreža koja je 100 odsto zelena, koristimo samo obnovljive izvore enrgije, rekao je Mičel i naglasio da je do sada reciklirano 600.000 uređaja, a cilj je da ih do 2025. godine bude milion.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil izjavio je na Samitu da je ekonomska saradnja njegove zemlje sa Srbijom u usponu i da u zemlji posluje 10.000 američkih kompanija koje zapošljavaju oko 25.000 radnika.

Hil je rekao da SAD podržavaju inicijative regionalne saradnje bilo da se radi o Otvorenom Balkanu ili Berlinskom procesu, ali važno je podsticati saradnju.

Srbija u poređenju sa drugim susedima prilično velika zemlja i kad je sused veliki, onaj manji se zabrine i zato je važno da Srbija ostvari kontakt, pruži ruku i svi da steknu utisak da su tu zajedno, rekao je Hil.

Imamo poverenje u srpsku privredu, u sposobnosti da više radimo zajedno, rekao je Hil, koji je napomenuo da je razmena Srbije i SAD milijardu dolara.

Sada smo jedan od najvećih investitora sa četiri milijarde dolara u dirketnim stranim ulaganjima, preneo je Hil.

Niko ne treba da pomisli da je Srbija okrenuta istoku, da je u centralnoj Aziji. Ovde je društvo veoma zapadno i to svi znaju. Znamo gde Srbija pripada i jedino pitanje koliko brzo moze tamo da stigne, a mi smo veoma posvećeni težnji Srbije da postane članica EU i zapadnih sistema, rekao je Hil.

Tokom panela "Srbija iz ugla američkih investitora", direktor Banke Amerika Miloš Starović je ocenio da je sa stanovišta investitora veoma važno proceniti šta je narativ, orijentacija socijalne politike, geopolitike i zato je važna težnja ka članstvu u Evropskoj uniji.

To je mesto gde se sve stvari presecaju, tu su standardi i obrasci da se prate i to vam daje poverenje, dekarbonizacija, monetarna, fiskalna politika, svejedno je, važni su standardi i njena primena, predočio je Starović.

Starović je naglasio da će 2024. godina biti izazovna, jer se očekuju izbori u 40 zemalja sveta.

Nadamo se svetlu na kraju tunela, posebno posle pandemije od 2020. godine, dodao je on.

Generalni menadžer "PepsiCo" za jugoistočnu i centralnu Evrope Nuno Pinto Leite ocenio je da je Srbija dobra zemlja za ulaganje i rad, a investitori je nepravedno potcenjuju.

Tu su putevi, infatsruktura, novi aerodrom, sve veće ulaganje u nekretnine, digitalne usloge, IT industrija. Kvalitet radne snage u Srbiji je važan faktor, dobro su pripremljeni, posvećeni radu, iznad nivioa poznavanje engleskog jezika u odnosu na ostale u regionu, tu je geografski položaj i dobrodošlica prema investitorima, rekao je Leite.

Predvidljivo i stabilno okruženje je najvažniji uslov za dugoročne investicije. Kada postoji neki spor, da on bude brzo i pravično rešen, ocenjuje on.

Predsednik Uprave NLB banke Srbija Blaž Brodnjak rekao je da je udeo te banke veći od 10 odsto tržišta u celom regionu i za nju je veoma važno poslovanje u regionu.

Za mene je Srbija domaće tržište, kao što bi voleo da se i ovde razume da je Slovenija domaće tržište, rekao je Brodnjak, koji vodi banku sa 2,7 miliona klijenata.

Brodnjak misli da su kamatne stope dostigle "vrh" i da se krajem naredne godine može očekivati da ako inflacija bude dva odsto, toliko iznose i kamatne stope.

On je u razgovoru sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom, ocenio da je najveći problem poslovanja zakočenost u prošlosti.

Srbija ima mogućnost da trguje sa čitavim svetom, najveći dolazak stranih investitora po glavi stanovnika i svima nam potreban taj ekonomski pragmatizam, dodaje Brodnjak.

Slovenija i Hrvatska treba da budu deo tih otvorenih granica, zagovornik sam toga, ističe Brodnjak i ukazuje da kada postoji slobodan protok ljudi i roba, granice nisu važne.

Veliki sam zagovornik ideje EU kao ideje mira i stabilnosti, ali ona je pre 15 godina počela svoj pad i ona mora da dođe sebi. Srbija je danas pripremljenija nego neke zemlje koje su postale članice pre 10 godina, ona je digitalni dragulj ove Evrope, a ako se to ne prepoznaje, ne znam šta je sa tom Unijom, naglasio je Brodnjak. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: