Forum o energetskoj politici

10:44 12. 09. 2024. FoNet

NOVI SAD - Strateške promene nacionalne energetske politike, tema je XVII Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehonogijama, koji se 24. i 25. septembra održava u Novom Sadu, u velikoj sali Skupštine Vojvodine, i okupuiće više od 300 učesnika.

Forum se održava pod tradicionalnim pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine, u koorganizaciji Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, Privredne komore Vojvodine i kompanije BK Tesla,

Kako je saopšteno, opredeljenje Programskog odbora je da fokus bude identifikacija prepreka ubrzavanju strateških procesa energetske tranzicije i inovativnih projekata Srbije i njihovo efikasno prevazilaženje.

Prema saopštenju, sve to sigurno vodi ka daljem bržem postizanju postavljenih nacionalnih, ali i zajedničkih regionalnih i evropskih interesa u ovoj oblasti.

Ti ciljevi su jasno iskazani u strategiji razvoja energetike Srbije i suštinski slede ciljeve Evropske unije, "koji nude perspektivni i održivi inovativni pristup u postizanju boljih rezultata nacionalne energetske bezbednosti".

Namera organizatora Foruma je da predlozima novih energetskih politika, primerima dobre prakse i primenom novih tehnoloških rešenja i dostignućima naučnih i stručnih radova, podstaknu inovativnije i konkretnije korišćenje potencijala u čistoj energiji u Srbiji i na ovim prostorima, ističe se u saopštenju.

Kako se objašnjava, time će se trajno povećati saradnja i razvoj energetike u zemljama regiona i naša budućnosti usmeriti ka kvalitetu i standardima projekcija EU energetske mape puta 2050.

Veliki broj učesnika je garancija konstruktivnog i afirmativnog rezultata rada Foruma, na kojem će 24. septembra  biti dodeljena i tradicionalna priznanja „TOP ENERGY 2024“. 

 Ova priznanja se dodeljuju najuspešnijim projektima iz oblasti energetike u Srbiji i zemljama jugoistočne Evrope u tekućoj godini, institucijama i pojedincima za dugogodišnji posvećeni rad u oblasti energetike i čistih energetskih tehnologija, kao i za informisanje javnosti o razvojnim tokovima nacionalne energetike.

U radnim sesijama dvodnevnog rada Foruma biće predstavljeno više od 50 stručnih radova i prezentacija, uz diskusiju o optimalnim rešenjima.

Prema najavi organizatora, Forum će u zaključcima ponuditi jasne preporuke za brži održivi razvoj energetskog sektora u Srbiji i regionu i ubrzavanje energetske tranzicije, u uslovima aktuelne geopolitičke i energetske krize, navodi se na kraju saopštenja. (kraj) def

 

 

Share: