Protiv iskopavanja jadarita

11:16 06. 09. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Biološki fakultet odbacio je danas svaku odgovornost za iznošenje zaključaka u "Nacrtima studije uticaja" koji je objavila kompanija Rio Sava, a koji su suprotni generalnim i opštim zaključcima objavljenim u "Završnom izveštaju Biološkog fakulteta" o stanju biodiverziteta na planiranom području iskopavanja minerala jadarit.

U saopštenju se ističe da je Biološki fakultet u junu i julu 2020. sa četiri renomirane visokoškolske i naučne institucije u Srbiji obavio terensko istraživanje na širem prostoru planiranog rudnika Jadar, da je sačinjen "Završni izveštaj" koji je prosleđen kompaniji Rio Sava eksplorejšn, koji se nalazio u režimu "poslovne tajne" na zahtev kompanije.

Kako se navodi, najznačajniji podaci o stanju biodiverziteta na istraživanom području prezentovan je na skupu "Projekat Jadar - šta je poznato" u maju 2021. u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

 

"Zbog očekivanih ireverzibilnih promena u pojedinim ekosistemima, kao i rizika od značajnog ugrožavanja živog sveta Jadra, Drine i nizvodnih vodotokova, optimalna i osnovna mera za sprečavanje negativnih posledica na stanje biodiverziteta na ovom području je odustajanje od planirane eksploatacije i prerade minerala jadarita", navodi se u izveštaju koji je citiran u saopštenju. (kraj) vbr/and/bdr

 

Share: