Povišice kaskaju za inflacijom

10:55 04. 09. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - U Srbiji su zarade od 2010. godine uvećane skoro tri puta, ali veći deo uvećanja je posledica inflacije, jer je rasla i potrošačka korpa samo nešto sporijim tempom, pa zbog toga "nikad veće" povišice nisu dovoljne da reše problem građana koji su u riziku od siromaštva, piše danas Demostat.

Ako i kad plate pokriju minimalnu potrošačku korpu, kreiranu za tročlano domaćinstvo, ukoliko je samo jedna osoba zaposlena, ta porodica živi ispod linije siromaštva, navodi portal.

Od zemalja u regionu, najveću prosečnu platu u maju ove godineimali su Slovenci, 1.502 evra a kod njih je i najviši iznos minimalne zarade koja se ne spušta ispod 949 evra.

Slede Hrvati sa prosekom od 1.324 evra i sa 677 evra minimalca, dok je Srbija na trećem mestu po prosečnoj neto zaradi od 856 evra, ali je među osam rangiranih zemalja prema iznosu minimalne zarade na petom mestu.

Ono čime se zvaničnici nisu bavili je medijalna zarada, koja je u maju ove godine iznosila 77.579 što znači da polovina zaposlenih ima primanja koja idu do tog iznosa.

Ako je, ne računajući oko pola miliona neformalno zaposlenih, uglavnom u poljoprivredi, u registrovanom radnom odnosu 2,37 miliona ljudi, to znači da blizu 1,2 miliona radnika jedva sastavlja kraj sa krajem ukoliko su jedini zaposleni u porodici, tvrdi Demostat.(kraj) vip/ivt/bdr

Share: