Britanija usporila rast

09:05 19. 02. 2024. FoNet | Dušan Krunić

NJUJORK - Od početka 2016. godine, u kojoj su se građani Velike Britanije izjasnili na Bregzit referendumu, pa do danas rast ekonomije te zemlje zaostao je za oko pet odsto u odnosu na rast ostvaren u drugim razvijenim ekonomijama, objavljeno je u novoj analizi jedne od najvećih svetskih investicionih banaka Goldman Saks (Goldman Sachs).

Samo u ovom periodu, otkada je izglasan izlazak iz Evropske unije, ukupna vrednost Britanske trgovinske razmene rasla je za 15 odsto sporije od ritma porasta trgovine drugih razvijenih industrijskih zemalja.

U analizi ove banke iznosi se procena da je u poslednjih osam godina, zbog gubljenja bliskih veza sa evropskom organizacijom, bruto nacionalni dohodak Velike Britanije usporio svoj rast za četiri do osam odsto.

Ipak, kako se navodi, nije moguće precizno odrediti negativan uticaj Bregzita na privredu zato što je poslednjih godina ekonomski rast u Britaniji, kao i u drugim delovima sveta, bio usporen kovid pandemijom, ratom u Ukrajini i energetskom krizom kao i naglim porastom inflacije.

Analiza Goldman Saks banke kao tri glavna razloga za usporavanje privrednog rasta navodi smanjenje obima trgovinske razmene, opadanje investicija i nedostatak radne snage koja je, pre stupanja Bregzita na snagu, nesmetano dolazila iz zemalja Evropske unije. (kraj) mjj/kru/dj

U međuvremenu migracioni procesi iz Evrope su prekinuti, ali je, navodi se, Britanija preplavljena emigrantima iz drugih delova sveta kao i stranim studentima koji su, kao radna snaga, manje ekonomski efikasni od pridošlica sa starog kontinenta.

O ekonomskim poteškoćama nakon napuštanja Evropske unije govori i popdatak da je bruto nacionalni dohodak Velike Britanije po glavi stanovnika, od vremena pre pandemije, pa do danas, porastao za skromnih četiri odsto dok je, u istom periodu u evrozoni ovaj porast iznosio osam a u SAD čak 15 odsto.

Takođe, poslednjih osam godina inflacija je u Velikoj Britaniji bila otežavajući faktor rasta, jer su potrošačke cene u ovom periodu porasle za 31 odsto dok su u evrozoni, istovremeno, ove cene povecane za samo 24 odsto, a u Americi za 27 procenata.

Navodi se da bi novi trgovinski dogovor sa Evropskom unijom mogao da ublazi negativne finansijske efekte Bregzita, kao i da bi sporazum o slobodnoj trgovini sa Australijom mogao da utiče na povećanje nacionalnog dohotka za oko 0.08 odsto, dok beneficije novog dogovora o razmeni sa Švajcarskom još uvek nisu dovoljno jasne.

U međuvremenu izgledni trgovinski sporazumi sa velikim partnerima, kao što su Sjedinjene Američke Države i Indija, još uvek nisu definisani niti objavljeni.

Inače juna 2016. godine britanski građani su većinom od 52 procenta glasova odlučili da napuste Evropsku zajednicu.

Prema najnovijim ispitivanjima obavljenim u decembru prošle godine, medjutim, raspoloženje javnosti prema Bregzitu se prilično promenilo tako da je 54 odsto Britanaca smatralo da je napuštanje zajednice bio pogrešan korak, 33 odsto anketiranih je i dalje tvrdilo da je Bregzit dobra stvar, dok 13 procenata ispitanika nije moglo da se odluči da li je odvajanje ostrva od Evrope bila dobra ili loša odluka.

Share: