Evroservis

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik:

Kritike zbog Rusije

24. 01. 2023. 08:35 | FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik objavio je nacrt izveštaja o Srbiji i ukazao da će napredak u oblasti vladavine prava, normalizacija odnosa sa Kosovom i usklađivanje sa spoljnom politikom EU odrediti dinamiku procesa pridruživanja.

Kako prenosi N1, nacrt izveštaja prvo će ići na debatu u Odbor za spoljne poslove, a potom i u Evropski parlament.

Bilčik u izveštaju pozdravlja činjenicu da je članstvo u Evropskoj uniji i dalje strateški cilj Srbije i navodi da žali zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine.

Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU, "a usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo", piše u nacrtu izveštaja.

Bilčik u izveštaju primećuje usklađivanje Srbije sa EU u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine UN i suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava, ali žali zbog činjenice da Srbija dosledno nije uspevala da se uskladi sa restriktivnim merama EU protiv Rusije, kao i zbog bliskih odnosa Srbije sa Rusijom.

Dodaje se da žali zbog činjenice da su ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, uključujući potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024. i sastanke sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU

Kako se navodi, Bilčik je zabrinut zbog imenovanja direktora Bezbednosno-informativne agencije (Aleksandra Vulina), koji je, dodaje, poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici.

Kada su u pitanju demokratija i vladavina prava, Bilčik konstatuje usvajanje amandmana na Ustav i naglašava da bi reformski proces trebalo da se nastavi kao prioritet.

U izveštaju piše da se pozdravlja usvajanje mera za poboljšanje izbornih uslova i medijskog okruženja uoči izbora u aprilu 2022, kao rezultat međustranačkog dijaloga koji je omogućio Evropski parlament i spremnost Narodne skupštine da nastavi dijalog.

Bilčik je pozvao srpske vlasti da intenziviraju napore u zaštiti ljudskih prava.

Osuđuje otvaranje kancelarije Raša tudej (RT) u Beogradu i pokretanje onlajn servisa vesti na srpskom jeziku, uz poziv vlastima da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT, kao i da se bore protiv dezinformacija.

Bilčik je izrazio i zabrinutost zbog zakasnele primene medijske strategije i akcionog plana i pozvao vladu da poveća transparentnost vlasništva i finansiranja medija i obezbedi nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

U nacrtu izveštaja izražava se žaljenje zbog toga što je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji su u prošlosti kršili novinarske standarde i poziva na dodelu pete frekvencije kroz transparentan i nepristrasan proces.

Bilčik je pozdravio održavanje Evroprajda u Beogradu, ali žali "zbog kontradiktorne komunikacije srpskih vlasti, uključujući početnu zabranu marša. (kraj) vbr/dj

Share: