Evroservis

Izmene u EP

Peterle umesto Kukana

16. 03. 2023. 15:08 | FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Evropski parlament nastaviće svoj angažman u posredovanju u dijalogu političkih snaga u Skupštini Srbije, a kako su saopštili poslanici Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, cilj nove faze dijaloga jeste jačanje srpske demokratije i parlamentarnog života, što podrazumeva i reforme u pristupanju Evropskoj uniji, prenosi danas portal EWB.

“Za 2023. godinu predviđene su dve runde fijaloga koje će biti vođene sa Skupštinom Srbije. Posrednički tim Evropskog parlamenta za proces parlamentarnog dijaloga, koji predvode Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, imaće podršku u njihovim izazovnim zadacima od bivših poslanika Knuta Flekenštajna i Alojza Peterlea", navodi se u saopštenju.

Peterle, bivši ministar spoljnih poslova Slovenije, pridružuje se timu kako bi zamenio preminulog bivšeg poslanika EP Eduarda Kukana. 

"Proces parlamentarnog dijaloga dopunjuje druge aktivnosti podrške demokratiji Evropskog parlamenta, posebno programe izgradnje kapaciteta", navode poslanici.

"Njegov osnovni cilj je podrška dijalogu i izgradnji konsenzusa uz obezbeđivanje platforme suprotstavljenim političkim snagama unutar srpskog parlamenta da izgrade i traže konsenzus o relevantnim pitanjima", zaključuje se u saopštenju.

Krajem januara, Bilčik i Nemec posetili su Beograd kao pripremnu fazu za početak novog procesa dijaloga unutar Narodne skupštine.

"Došli smo Beograd sa ciljem da razgovaramo sa rukovodstvom Parlamenta i predstavnicima parlamentarnih grupa o potrebi podrške dijalogu unutar Narodne skupštine i kako bi angažovanje Evropskog parlamenta moglo da pridonese jačanju uloge Parlamenta i promovisanju evropske kulture dijaloga i gradnje konsenzusa", saopštili su tada Bilčik i Nemec. (kraj) dar/ivt/dj

Share: