Evroservis

Zbog nošenja transparenta

EESC osuđuje hapšenje novinara

05. 06. 2023. 17:46 | FoNet | Tijana Krnjaić

BRISEL - Predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) Oliver Ropke i predsednik Sektora za spoljne odnose ovog savetodavnog tela Dimitris Dimitrijadis osudili su danas hapšenje novinara Boška Savkovića za koga se sumnja da je nosio transparent na kome je bila lutka "obešenog predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih dešavanja u Srbiji gde su srpske vlasti nakon mirnih protesta u Beogradu pritvorile Savkovića, kopredsedavajućeg Zajedničkog konsultativnog komiteta EU-Srbija, iako Ustav Srbije garantuje pravo na slobodu okupljanja i izražavanja svim građanima Srbije“, navodi se u saopštenju.

Iz EESC dodaju da Komitet ne odobrava bilo koji oblik govora mržnje ili govora koji podstiče nasilje, ali sloboda govora i okupljanja ne može i ne treba da bude ugrožena, čak i ako nečije mišljenje nije u skladu sa stavovima Vlade.

Dimitrijadis i Ropke pozivaju srpske vlasti da propisno istraže slučaj i hitno puste Savkovića na slobodu.

"EESC je tokom godina izgradio bogate i uspešne veze sa srpskim civilnim društvom, koje smatramo bogatstvom Srbije na njenom putu ka EU, i stoga najoštrije osuđujemo hapšenje Savkovića. Znamo ga kao čoveka od uverenja i integriteta, čiji su glavni ciljevi dobrobit i prosperitet njegove zemlje", navodi se u saopštenju. (kraj) is/tk

Share: