Evroservis

Rusija i Mađarska

Potvrđena izgradnja nuklearke

05. 06. 2023. 21:03 | FoNet | Ivica Strnčević

BUDIMPEŠTA - U Budimpešti su danas mađarski premijer Viktor Orban i generalni direktor ruske državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov razgovarali o izgradnji novih blokova nuklearne elektrane „Pakš“, saopštio je portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši.

Prema njegovim rečima, u pregovorima su učestvovali i zamenik „Rosatoma“ Kiril Komarov i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, koji se ranije sastao sa ruskom delegacijom i izjavio da će uskoro početi pripremni radovi za izgradnju novih blokova, preneo je Sputnjik.

Ranije je Lihačov rekao da se izgradnja prvog temelja za nove blokove nuklearne elektrane „Pakš-2“ planira za jesen 2023. godine.

Sijarto je krajem marta saopštio da je u telefonskom razgovoru uverio Novaka da će Mađarska i dalje blokirati sankcije Rusije protiv nuklearne energetike, dok je vicepremijer Rusije, prema Sijartovim rečima, izjavio da će se isporuke nafte i gasa iz Rusije u Mađarsku odvijati neprekidno, bez obzira na sankcije.

Krajem 2014. godine Rusija i Mađarska su potpisale dokumente o izgradnji novih energetskih blokova u nuklearki „Pakš“. Rusija je, kako je tada saopšteno, Mađarskoj odobrila državni kredit do deset milijardi evra, a planirana ukupna vrednost radova bila je 12,5 milijardi. (kraj) is

Share: