Izbori 2024

Optimizam, iako neravnopravno

14:33 29. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Narodne stranke i kandidat za gradonačelnika Beograda liste "Narodna lista - ključ za pobedu" Vladimir Gajić izjavio je FoNetu da ne očekuje da će vlast ikada omogućiti fer i poštene izbore u meri da niko nema primedbe, a nada se dobrom rezultatu 2. juna.

Gajić je u predizbornoj izjavi naveo da od uvođenja višestranačja pre 35 godina nije bilo fer i demokratskih izbora.

"Mislim da i ova opozicija, ako bude uspela jednog dana da pobedi vlast, moraće da računa s tim da će to biti pod neravnopravnim uslovima", rekao je Gajić.

Naročito je bilo loše, naglasio je on, što je deo opozicije tražio istovremene izbore u svim lokalnim sredinama, što je direktna usluga režimu.

Gajić je podsetio da su se za ove izbore uslovi menjali usred izborne kampanje.

"Opoziciono biračko telo je vrlo kritično ka strankama opozicije, vrlo često sa pravom, ali veoma mali broj građana hoće da pomogne, na bilo koji način. Evo recimo, oko kontrole izbora, to nije baš veliki angažman", rekao je on.

Kao primer, Gajić je naveo primer da na prošlim izborima opozicija nije imala kontrolore na 20 odsto biračkih mesta, te da na skoro 220 mesta u Vojvodini nije bilo nijednog predstavnika opozicije.

Kao najvažnija pitanja u Beogradu, Gajić je naveo saobraćaj, zagađenje i borbu protiv korupcije.

Lista koju predvodi, kako je rekao, razlikuje se od ostalih stranaka po predlogu da se u okviru Gradske uprave konačno osnuje antikorupcijsko telo.

"Mislimo da bi u Beogradu bilo neophodno da se formira antikorupcijsko telo, koje će činiti stručnjaci koji zadovoljavaju stručne kriterijume i imaju nesporni moralni autoritet oko kojeg političke stranke mogu da se saglase", rekao je Gajić.

To bi mogao da bude put ka suzbijanju korupcije u gradskoj upravi Beograda koja je ogromna i koja je verovatno i najveći problem grada, smatra Gajić, koji tvrdi da je u okviru opozicije najbolji kandidat za prvog čoveka prestonice.

Kada je reč o problemu saobraćaja u glavnom gradu, Gajić ukazuje da to proteklih 30 godina izgleda kao nerešiva "kvadratura kruga" i da sve stranke u svakom izbornom ciklusu obećavaju rešenje tog problema.

Glavni problem je što Beograd sad ima mnogo stanovnika, a nije građen tako da može da izdrži ovoliku količinu saobraćaja. Ogroman problem je nedostatk parking mesta, što bi moglo da se reši gradnjom parkirališta van Beograda, kao što čine evropski gradovi, predočio je Gajić.

Na prilazima grada se na slobodnom prostoru prave velika parkirališta, pa se onda koristi javni prevoz, rekao je Gajić koji ukazuje i da treba biti pošten i reći da je gradski javni prevoz
u mnogo boljoj situaciji nego što je bio ranije.

Ima novih autobusa, tramvaja, trolejbusa, rekao je Gajić, ukazujući na probleme s Gradskim saobraćajnim preduzećem.

"Problem je nedostatak zaposlenih, pre svega vozača. Da li treba dozvoliti ulazak privatnika?
To je verovatno neophodno zbog toga što nema drugog rešenja da bi postojao dovoljan broj linija, da bi imali kapacitet. To je ono što je neophodno, a to sa druge strane dovodi u nezgodan položaj zaposlene", napomenuo je Gajić.

Navodeći i da je metro Beogradu zaista neophodan, ali ne po ovim trasama koje je postavila vlast, Gajić je rekao da bi prva linija trebalo da ide od aerodroma do grada.

Upitan o izbornom rezultatu liste koju vodi, Gajić je ocenio da se Narodna stranka posle decembarskih izbora našla "između ta dva pola koja su se napravila u Srbiji".

"Pokušavamo da se revitalizujemo kao stranka u organizacionom smislu, tu smo dosta uspeli. Izlazimo na izbore u oko 30 opština u Srbiji i tamo ćemo sigurno napraviti dobre rezultate, ali najteže će biti u samom Beogradu", procenio je Gajić."Optimista sam, jer se stranka baš dosta angažovala u ovoj izbornoj kampanji i imali smo tu prednost da smo odmah odlučili da ćemo ići na izbore, nije bilo dileme. Znali smo da će to uraditi i većina u opoziciji, bez obzira na ono što su govorili na samom početku kampanje. Tako da se nadamo dobrom rezultatu", rekao je Gajić.

Gajić je naveo da je potrebno prvo videti rezultate izbora, pa onda govoriti o postizbornoj saradnji.

"Govorio sam i u prošloj kampanji da pobeda opozicije zavisi od rezultata Narodne stranke. Da je Narodna stranka prošla cenzus, opozicija bi pobedila u Beogradu, ali bili smo sprečeni pre dvega od opozicionih stranaka", ocenio je Gajić.

Uslov za saradnju sa opozicijom, kako je naveo, bio bi da on bude gradonačelnik Beograda.

Mislim da sam daleko bolji kandidat nego što su ostali kandidati opozicije i po životnom iskustvu, u profesionalnom iskustvu, znanju, kompetencijama za taj posao, jer smatram da takav posao ne možete raditi ako nikada niste bili zaposleni u životu. To je problem moje konkurencije iz opozicije, poručio je Gajić.

Prema rečima Gajića, vladajuća stranka im nije pravila probleme, ali za Narodnu stranku postoji problem vidljivosti u "takozvanim profesionalnim i slobodnim medijima".

"Tako da, kada ste pod cenzurom, a ja sam pod zvaničnom cenzurom u Junajted medijima, to nije lako", rekao je Gajić.

Gajić je pozvao građane da u što većem broju izađu 2. juna na izbore u Beogradu i opštinama u Srbiji i glasaju za Narodnu stranku koja će sa partnerima održati reč koja im je dasta u kampanji.

"Treba se boriti, čak i onda kada na kraju te borbe ne vidite rezultate. Rezultati će doći ukoliko budemo postojani", poručio je Gajić. (kraj) vem/ivt/dj

Share: