Beldocs u novembru

11:33 07. 08. 2020. Fonet

Beograd - Trinaest Beldocs, koje je odložen zbog pandemije korona virusa, umesto u maju biće održan od 3. do 10. septembra u Beogradu. U bogatom programu festivala, koji je četvrti put zaredom dobio podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

Kao i prethodnih godina, sastavni deo programa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće i Teen program, koji ove godine sadrži pet filmova namenjenih tinejdžerima, uz prateće profesionalno moderirane razgovore sa mladom publikom, koje vode selektorka programa Inja Korać i psihološkinja i psihoterapeutkinja Dubravka Radusinović. 

Na programu, između ostalih, naćiće se i ovogodišnji dobitnik Oskara u kategoriji najboljeg kratkog dokumentarnog filma, britansko ostvarenje “Kako učiti da voziš skejtbord u ratnoj zoni (ako si devojčica)” (Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)) rediteljke Kerol Dajsinger, koje pripoveda o devojčicama koje su u Kabulu naučile da čitaju, pišu - i voze skejtbord, uprkos kulturnim i verskim normama u Avganistanu koje ograničavaju sport i rekreaciju za žene i devojčice, posebno one koji potiču iz siromašnih naselja. (kraj) def

 

Share: