36 filmova u četiri kategorije

14:36 04. 09. 2020. FoNet | Dejan Jeremić

BEOGRAD - Ustanova kulture „Stari grad“ u Beogradu, ponovo će biti domaćin festivala angažovanog, etnografskog filma „Vizantrop“, koji će se održati od 16. septembra. Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije, ne starija od četiri godine.

“Ove godine dobili smo 20 filmova više nego prošle i to uglavnom dugometražne etnografske filmove, i selekciona komisija našeg festivala je imala težak zadatak ove godine. Međutim, ove godine u selekciji imamo samo dva domaća filma, što je poražavajuć podatak. Ministarstvo za kulturu i njene institucije već godinama unazad ne izdvajaju nikakva sredstva za etnografski film, kao ni za terenska istraživanja. Kolektiv “Vizantrop” će nastaviti da u budućnosti vrši obuku I podstiče mlade ljudi da se bave angažovanim etnografskim filmom”, poručili su organizatori.

Selekciona komisija festivala angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ pogledala je 105 filmova iz više od 40 zemalja.

Odlučeno je da na festivalu prikaže 36 filmova, koji su raspoređeni u četiri kategorije: „Jednakost i zajedništvo“, „Nematerijalno kulturno nasleđe“, „Studentski film“ i „Ekologija I socijalni aktivizam “.

Filmovi će biti nagrađeni u takmičarskim kategorijama „Jednakost i zajedništvo“ i „Studentski film“.

Broj gostiju na projekcijama, zbog poštovanja preporuka epidemioloških mera, ograničen je na 30 ljudi. Organizator festivala držaće se svih preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa. (kraj) dj

Share: