Vukosavljević je nekompetentan

12:56 17. 10. 2020. FoNet | Vera Barišić

Beograd - Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) zatražila je danas da se javno osude stavovi aktuelnog ministra kulture i informisanja i njegovog kabineta, kao i da se prilikom izbora novog ministra i njegovih saradnika vodi računa o kompetentnosti i stručnosti u polju kulture.

Povodom saopštenja Ministarstva koje je u ime sektora za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije potpisala Ivana Dedić, Asocijacija je navela da je još jednom potvrđen izostanak osnovnih kompetencija aktuelnog ministra i njegovog kabineta za upravljanje poljem kulture i demonstrirano elementarno nepoznavanje značenja prava na umetničku slobodu i izražavanje.

Na pitanje Ministarstva da li bi Asocijacija NKSS jednako ustala u odbranu umetničkih sloboda i da je autor crteža "Kenjkavac" prikazao našu decu sa sekirom u glavi, Asocijacija je navela da to jesu naša deca.

U saopštenju Asocijacije i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine ističe se da umetnička sloboda nema granicu dokle god ne ugrožava prava drugih i da se upravo zato naziva slobodom.

"To podrazumeva slobodu mišljenja, slobodu ideja, slobodu umetničkog izražavanja. Crtež na koji se pozivate i koji vas je evidentno uznemirio, nastao je devedesetih godina prošlog veka i kao metafora vremena daje komentar na tadašnje stanje u društvu", ukazala je Asocijacija. (kraj) vbr/dpv

Share: