Film o sukobu Milošević-Stambolić

19:46 29. 03. 2021. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Snimanje kraktometražnog igranog filma "Čovek iz Tehnogasa" o sukobu Slobodana Miloševića i Ivana Stambolića završeno je u Beogradu, saopštio je danas Filmski centar Srbije koji je taj projekat podržao na konkursu za kratkometražni igrani film 2019. godine.

Reditelj i scenarista te psihološke drame je debitant Vladimir Mančić, a glume Nikola Rakočević, Ivan Isailović, Miloš Đurović i Goran Šušljik.

Film prati događaj iz januara 1970. godine kada se dva direktora preduzeća Tehnogas, Slobodan Milošević (glumi ga Rakočević) i Radoje Stefanović (Isailović) spremaju za poslovni put u Niš, vozom. Milošević se protivi, ali popušta pod pritiskom generalnog direktora Ivana Stambolića (Đurović).

U vozu, raspravljaju o tekućim pitanjima vezanim za postrojenje u Nišu. Stefanović problemima pristupa obavešteno i diplomatski, dok Milošević nudi radikalna i kratkoročna rešenja. Stefanović mu tada savetuje da ne ulazi u politiku.Sedamnaest godina kasnije, 1987. godine, u toku je Osma sednica CK SK Srbije, na čijem čelu je Milošević. 

Radoje Stefanović, predsednik privredne komore, pripada gubitničkoj struji Ivana Stambolića, predsednika Srbije. U pauzi sednice, Milošević ubeđuje Stefanovića da odustane od govora. Uprkos pretnjama i obećanjima, Stefanović ipak drži govor, što će za njega značiti političko samoubistvo. (kraj) vbr/dpv

Share: