Kultura

SVETISLAV BASARA I BILJANA SRBLJANOVIĆ NA DEBATI "ODJEK NAGRADE NIN"

Pometnja vredi četiri nagrade

07. 04. 2021. 23:55 | FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Četiri dodatne nagrade NIN je vredela pometnja koja je nastala zbog toga što je "Kontraendorfin" nagrađen i time su neke stvari po tom "seljačkom i čaršijskom mišljenju verifikovane", izjavio je večeras književnik Svetislav Basara na debati "Odjek nagrade NIN", održanoj u Ustanovi kulture "Parobrod".

On je istakao da je ta pometnja dovela do toga da se neki marginalni književni junaci oglase i da u emisiji kod Milomira Marića kažu da je to koještarija.

Govoreći o reakciji javnosti zbog toga što se u romanu pojavljuje Desanka Maksimović, Basara je rekao da se po tome vidi "kako se prave afere" i da iz takvog povoda "kreću ratovi na isti psihološki mehanizam moralne panike i stvaranja osećaja ugroženosti".Profesorka Biljana Srbljanović je rekla da ne može da zamisili bilo koji Basarin tekst koji nije prepun jedne vrste humora i "karnevalizacije" koja ruši svaki autoritet.

Ona je ocenila da je to vrsta oslobađajućeg humora, "da se baš cepačiš od smeha" i da je vrlo autoironična, ali da sa druge strane govori "veoma mračne stvari o našoj istini".

Srbljanović je istakla da je u "Kontraenderfinu" reč o "ur-istini, praistini, koja nas stalno vodi na istu stranputicu, u isti ćorsokak, da je realnost koju živimo zapravo stvorena realnost kao smišljeni zločinački projekat literarnog tipa".

Ona je rekla da mora da se sakrije sve što se ne uklapa u dogmu "kako mi sebe vidimo očima otrovnih gasova među autoritetima, piscima, čitavoj istoriji" i da realnost juri "to izmišljeno prikazanje realnosti nama samima", koje ne može da stigne.

Srbljanović je istakla da za nju važno kako mi shvatamo istoriju, da Basara često piše o tome, a ovog puta zaista iz pozicije "literarnog autoriteta". (kraj) is/bdb/dpv

Share: