Muzej otkupio slike

17:11 18. 05. 2021. FoNet

BEOGRAD - Muzej grada Beograda otkupio je danas za 33 miliona dinara kolekciju umetničkih dela iz stečajne mase "Jugoeksporta" na licitaciji kojoj su prisustvovali ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Gojković je istakla da je ovo prva licitacija u kojoj su grad Beograd i Republika Srbija učinili sve da umetničko blago zadrže u vlasništvu grada i države. 

Osnovni cilj smo ispunili, a to je da će sva umetnička dela koja čine ovu kolekciju, a koja su proglašena za kulturno dobro naše države, ostati u rukama građana Srbije, izjavila je Gojković.

Kako je rekla, za licitaciju na kojoj će se naći skoro 150 umetničkih dela saznali su iz novinskih napisa i da o aukciji nisu obavešteni čak ni muzeji, koji imaju pravo preče kupovine.

"Iznenadilo nas je i šokiralo da je početna vrednost za celu kolekciju bila 80 hiljada evra, a tu su dela slikara kao što su Petar Lubarda, Zora Petrović, Milo Milunović, Mića Popović, Nedeljko Gvozdenović, Stojan Aralica, Peđa Milosavljević i mnogi drugi", navela je Gojković. 

Dodala je da je na tržištu umetničkih dela trenutno u ponudi "nekoliko slika Miće Popovića i samo jedna u toj ponudi vredi 300.000 evra". (kraj) dep

 

 

Share: