Violinski kamp

11:48 06. 07. 2021. FoNet

BEOGRAD - Dvonedeljni međunarodni master klas violine slavnog violiniste Stefana Milenkovića u organizaciji nacionalne platforme Srbija stvara, počeo je u Čačku, uz podršku Turističke organizacije Grada Čačka.

 Dvonedeljni violinski kamp, koji se održava u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković” u Čačku, pohađa 13 polaznika, od kojih je troje polaznika iz inostranstva – Češke, Hrvatske i Japana. Grad Čačak obezbedio je stipendiju za jednu studentkinju iz Čačka.

Polaznici master klasa svakodnevno pohađaju teorijske i praktične grupne i individualne časove sa Profesorom Milenkovićem, dnevne časove fizičke spreme specifično razvijene za muzičare, kao i tehnike specijalizovanog disanja posebno relevantnih za javne nastupe.

"Izuzetno mi je drago da je master klas uspešno startovao i da nas pandemija nije sprečila u planovima, kao i da su pored mladih talenata iz Beograda, Užica, Novog Sada, Pirota i Čačka, sa nama i studenti iz inostranstva. Želja mi je da polaznicima tokom dve nedelje pored svog muzičkog znanja i iskustva prenesem i veštinu kako da harmonizuju telo, um i duh putem praktičnih i efektnih tehnika biomehanike, disanja, joge i meditacije. Veoma mi je drago što je ovaj kurs organizovan u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara, čiji sam kreativni ambasador, jer je upravo podrška upućena mladim umetnicima jedna od osovina misije kojoj smo zajednički posvećeni", poručio je Stefan Milenković.

Jedna od polaznica violinskog kampa je i mlada japanska violinistkinja Misaki Tanaki koja je u Čačak došla iz Brna u Češkoj, gde se poslednjih nekoliko godina usavršavala. 

"Več sada, za prvih nekoliko časova, na master klasu sam saznala o stvarima kojima me niko do sada nije učio. Nadam se da ću zahvaljujući novim veštinama i saznanjima ubuduće moći bolje da sviram", kaže Misaki Tanaki.

Milenković je program kampa kreirao na osnovu više od dvadeset godina pedagoškog iskustva na nekim od najprestižnijih svetskih muzičkih koledža, među kojima i Džulijard škola u Njujorku.

Jedan od najvećih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, poslednjih godina bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu. (kraj) dep

Share: