Muzika koja živi i danas

13:43 21. 08. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

SARAJEVO - Toma Zdravković je pevao i pisao onako kako je živeo i zato je ostao autentičan, a njegova muzika živi i danas, 30 godina posle njegove smrti, izjavio je FoNetu glumac Milan Marić, koji u filmu "Toma" Dragana Bjelogrlića tumači lik legendarnog pevača.

"U našim generacijama, uz potpunu promenu muzičkih trendova i pravaca, nove pevače i zvezde, i danas u kafani žive njegove pesme", izjavio je Marić novinarki Andjeliji Stojković na Sarajevo film festivalu, gde je premijerno prikazan film "Toma".

Kako je rekao, razmišljao je zašto Zdravkovićeve pesme žive i danas i našao samo jedan odgovor - "zato što je pevao ono što je živeo, što je autentično tačno i zato gađa".

Na pitanje o tome da li život Tome Zdravkovića u filmu nalikuje životu rok zvezda i da li je on za Jugoslaviju možda predstavljao pandan tome, Marić je odgovorio da je Amerika imala rok zvezde, Francuska šansonjere, a da ovi prostori imaju neki južnjački sevdah.

"Ne želim da ga poredim sa rok zvezdama u Americi, jer on nije bio rok zvezda u Americi, već pevač narodne muzike u Jugoslaviji koji je pisao pesme o onome šta je i kako je živeo", naglasio je Marić. (kraj) zvs/and

Share: