Premijera "Nečiste krvi"

23:52 24. 08. 2021. FoNet

BEOGRAD - Bioskopska premijera filma "Nečista krv – greh predaka" u režiji Milutina Petrovića održana je večeras u Kombak dvorani i u bioskopu Cinepleks galerija Beograd, a zbog velikog interesovanja publike u oba bioskopa biće održane dodatne projekcije.

Scenario je uradio Vojislav Nanović, a adaptaciju Milena Marković, dok je za scenografiju bio zadužen Milenko Jeremić. Za potrebe filma izgrađena je rekonstrukcija Vranja iz 19. veka, kada se radnja odvija, što je ispratila kostimografkinja Marina Medenica.

Za razliku od književnog remek dela Borislava Stankovića "Nečista krv", radnja filma se odvija pre rođenja Sofke i bavi se njenim dedom Hadži Trufunom, viđenim srpskim trgovcem. On pokušava da očuva mir s turskim vlastima i, istovremeno, da održi lični ugled i uticaj u Vranju, varoši nadomak granice sa oslobođenom Srbijom. 

Dok Hadži Trifun (Dragan Bjelogrlić) priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi, nego i sama njegova porodica. On donosi niz teških odluka koje će uticati na njegove potomke, junake iz Stankovićevog romana "Nečista krv".

Gledaoci su ovacijama pozdravili glumce Anđelu Jovanović, Katarinu Radivojević, Feđu Štukana, Tima Sejfija, Nelu Mihajlović, Marka Grabeža, Aleksandra Ristoskog, Nedima Nezirovića, Dejana Bućina, Teodoru Dragićević, Milicu Gojović, Vanju Dujović i posebno Dragana Bjelogrlića. 

Projekat je dobio podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture, MEDIA fonda Kreativne Evrope i Delegacije EU u Srbiji. (kraj) dep

Share: