Otvaranje mobilnog paviljona

15:17 07. 09. 2021. FoNet

BEOGRAD - Projekat "EuropeReadr", najveći kulturni projekat za vreme slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije, biće predstavljen u petak 10. septembra na Trgu republike u Beogradu otvaranjem mobilnog paviljona.

Osnovna ideja projekta jeste uspostavljanje digitalne platforme sa besplatnim pristupom do 27 knjiga evropskih autora, na originalnom i engleskom jeziku, sa zajedničkom tematikom "Budućnost života".

Ambasada Slovenije i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu nadogradili su projekat i iskoristili kreativnost mladih studenata arhitekture za izgradnju paviljona koji će među građanima Srbije promovisati čitanje.

Uz podršku lokalnih partnera, sa besplatnim pristupom internetu, biće omogućen digitalni pristup knjigama, a u paviljonu će se nalaziti i štampana izdanja.

Čitaoci će moći sami da odaberu da li će štampane knjige čitati u paviljonu ili će ih nositi kući besplatno, a imaće i mogućnost da ostave svoju knjigu koja im više nije potrebna. Na taj način će paviljon predstavljati mesto za razmenu knjiga.

Predviđeno je da paviljon bude postavljen do kraja oktobra, u zavisnosti od vremenskih uslova. Za to vreme, organizatori će u saradnji s partnerima upriličiti različite manifestacije - predstavljanje knjiga i autora, dečje radionice, javno čitanje i slično. (kraj) dep

Share: