Knjiga pisama Danila Kiša

14:24 30. 12. 2021. FoNet

BEOGRAD - Knjiga Danila Kiša "Iz prepiske", koju je priredila Mirjana Miočinović, objavljena je u izdanju Arhipelaga, izdavača koji već više od 10 godina ekskluzivno objavljuje Kišova dela za Srbiju, Bosnu i Hercegovini u Hrvatsku, saopštila je danas izdavačka kuća Arhipelag.

Knjigu čine prepiske Danila Kiša od dečačkih i mladalačkih dana do mesec dana uoči piščeve smrti, među kojima su pisma prijateljima, velikim jugoslovenskim i svetskih piscima, prevodiocima, saradnicima, urednicima i izdavačima, ali i pisma upućena Kišu.

Pored porodičnih pisama, među kojima je i očevo pismo koje se nalazi u osnovama Kišovog romana Peščanik, najveći deo knjige zauzimaju pisma koja prate Kišov neraskidivi spoj života i literature, navodi se u saopštenju.

"Polazeći od okolnosti života samog, ova prepiska pokazuje iznutra i iz najveće moguće blizine jedan život posvećen književnosti i neodvojiv od nje, život koji istovremeno počiva na etičkim zahtevima i na poetičkim principima datim u jedinstvu svakodnevnog života i stvorene umetnosti", naveo je u predgovoru knjige urednik izdanja Arhipelaga Gojko Božović. (kraj) vbr/and/dj

Share: