Boginja svitaca

19:49 20. 03. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Film "Boginja svitaca" režiserke Anais Barbo-Lavalet prikazan je u Jugoslovenskoj kinoteci u sklopu promocije kanadske kulture i vrednosti povodom Međunarodnog dana frankofoninje.

Film se bavi problemima adolescencije 90-ih godina prolog veka, kroz lik šesnaestogodišnje Kvebečanke Katrin, čiji se roditelji rastaju nakon epskih svađa. Ona je fan alternativne rok grupe "Holi", voli svoje crvene "martinke" i za 16. rođendan ispunjen joj je san – dobija diskmen i knjigu Kristijane Felšinerov "Mi deca sa stanice Zoo". Ketrin nema pametni telefon, društvene mreže ne postoje i slobodno vreme provodi sa novim, problematičnim prijateljima.

Film je urađen po scenariju Katrin Leže i doživeo je ogroman uspeh, omogućavajući uranjanje u srž nepobedivosti i otkriće adolescentskih zadovoljstava. Glavnu ulogu igra Keli Depo, za koju filmska kritika beleži da "blista kao prava boginja svitaca".

Frankofonija je grupa od 88 država članica, posmatrača i vlada koje dele francuski jezik i vrednosti. Ova organizacija je važan igrač u međunarodnim odnosima, koji predstavlja milijardu ljudi na pet kontinenata, uključujući 300 miliona onih koji se govore francuski. (kraj) dep/dpv

Share: