Preminula Irena Papas

15:07 14. 09. 2022. FoNet | Vera Barišić

ATINA - Glumica Irena Papas, jedna od najznačajnijih grčkih glumaca svoje generacije, preminula je u 96. godini, potvrdio je danas portparol grčkog ministarstva kulture.

Rođena je u mestu Hiliomodi, u blizini Korinta i ostvarila je karijeru dugu više od pola veka.

Međunarodno priznanje stekla je zahvaljujući nagrađivanim holivudskim filmovima, Grk Zorba, Z i Topovi sa Navarona.

Godine 2018. objavljeno je da Papas boluje od Alchajmerove bolesti već pet godina i od tada je živela daleko od očiju javnosti.

Kada je debitovala u pozorištu, dobila je nadimak Karijatida koji će je pratiti tokom celog života. Pre karijere na filmu igrala je klasični pozorišni repertoar - Ibzena, Šekspira, a likovi iz starogrčkih tragedija obeležili su neke od njenih prvih prodora u profesionalni svet glume, prenosi RTS.

Svoje prvo ostvarenje snimila je 1948. S drugim filmom 1951. učestvuje na Kanskom festivalu i tamo doživljava neverovatan međunarodni uspeh. Godine 1952. popela se na sam vrh, probila se u bioskope širom sveta. Sa više od 70 snimljenih filmova ulazi u istoriju filma kao najangažovanija grčka glumica.

Njen život su obeležili i veoma smeli politički stavovi. Bila je doživotni liberal, a 1967. godine kada je vojna hunta u Grčkoj prvi put došla na vlast, pozvala je na "kulturni bojkot" protiv "Četvrtog rajha".

Njeno žestoko javno protivljenje režimu, kada je hunta konsolidovala svoju vlast 1967. godine, odvelo ju je u izgnanstvo. Živela je u Italiji i Njujorku pre nego što je uspela da se vrati u Grčku 1974. godine. (kraj) vbr/dj

Share: