Prva nagrada za "Svetu Petku - krst u pustinji"

11:19 11. 10. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Na upravo završenom 10. Međunarodnom festivalu zvuka i filmske muzike, reditelj Hadži-Aleksandar Đurović osvojio je nagradu Crystal Pine Award (Kristalni Bor) za najbolji film.

Osim filmova iz Amerike, Velike Britanije, Austrije i Norveške, ostvarenje "Sveta Petka - Krst u pustinji" bio je jedini film iz regiona među nominovanima.

Film je, takođe, nominovan i u kategoriji za najbolju muziku u igranom filmu, a festivalu je prisustvovala i kompozitorka Ana Krstajić, kojoj je ovo druga nominacija za muziku u ovom filmu.

Na ovaj festival, koji je jedan od tri najznačajnija svetska festivala posvećena zvuku i filmskoj muzici, ove godine stiglo je rekordnih 1095 prijava iz 77 zemalja. Specijalni gosti i laureati na festivalu su bili Oskarovac, kompozitor Stiven Vorbek i legendarni irski glumac Kiran Hajnds, nominovan za Oskara 2022. godine.

Film “Sveta Petka - Krst u pustinji” je do sada imao svetsku premijeru na festivalu u Moskvi, a očekuju ga projekcije na festivalima u Australiji (ByzanFest) i u Poljskoj (CamerImage).

Za mesec dana prikazivanja u Srbiji, regionu, a od 01.10. i širom Evrope, film je pogledalo više od 65.000 gledalaca. Film nastavlja svoj festivalski život i bioskopsku distribuciju, a publika ga i tokom oktobra može pogledati samo u bioskopima, jer neće biti emitovan na televiziji, kako su naglasili producenti. (kraj) dep/dj

Share: