Gradovi kao sudbine

13:44 16. 11. 2022. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - Važni istorijski događaji, portreti pojedinaca i naroda i intimni život pisca, glavne su uporišne tačke knjige putopisno esejističke proze "Gradovi kao sudbine", autora Dušana Miklje, koju je nedavno objavila izdavačka kuća Vulkan.

“Šta je zajedničko ovim gradovima? To što su različiti. Što je svaki priča za sebe“, objašnjava Miklja.

On je u knjizi opisao godine koje je proveo kao novinar i diplomata u različitim gradovima širom sveta, ističući da su “važni istorijski događaji, portreti pojedinaca i naroda i intimni život pisca glavne uporišne tačke knjige“.

Čitalac ima priliku da sa piscem prođe kroz pustinju Sinaja sa jugoslovenskim vojnicima i kroz Rim i Napulj devedesetih sa novinarom koji upoznaje ljude.

Iskustva iz „belog sveta“, ali i iz domaćih kriznih žarišta, kao što je Kosovo devedesetih, čine knjigu intimnim dokumentom.

"Sa gradovima u kojima sam se nastanjivao bilo je oduvek manje muka nego sa ljudima. Bili su onakvi kakvi su. Mogao sam da budem manje ili više ushićen ili rastužen dok sam boravio u njima, ali nisam imao ni najmanju moć da ih menjam“, napisao je Miklja. (kraj) zvs/bdr

Share: