Dve značajne izložbe

12:39 04. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - U utorak 6. juna u 18 časova u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Knez Mihailovoj, biće otvorena izložba to dwell:BEST – Južni Tirol/Beograd u okviru programa 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2023.

Izložba će predstaviti arhitektonske susrete troje arhitekata i biroa iz Beograda i troje iz Južnog Tirola, koji pripadaju različitim generacijama: Aleksandra Stjepanovića, AKVS arhitekte, Otmara Barta, Martina Grubera, NAEMAS Arhitekturkoncept i SARDO arhitekte iz Beograda. Izložba je koncipirana oko engleskog izraza „to dwell“ – koji se odnosi na privremeni boravak, produženi period boravka ili čak na egzistencijalnu težnju za prisustvom. 

Dva dana kasnije, u četvrtak 8. juna u 18 časova ispred KCB-a biće otvorena izložba “Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umetnost spomenika Jugoslavije 1945-1991.” Kustosi su Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik, a kustoskinja srpske selekcije 2023. je Jelica Jovanović.

Na osnovu velike arhitektonske i umetničke vrednosti objekata, te izuzetnih idejnih kvaliteta prostornih rešenja, odabrano je  33 spomenika i memorijalna kompleksa iz svih republika i autonomnih pokrajina bivše Jugoslavije.

Prateći izlet pod nazivom “Putevima Revolucije: spomenici NOB-a u Srbiji danas” na programu je u subotu, 10. juna, uz stručno vođenje Jelice Jovanović kroz razne urbane i ruralne kontekste. (kraj) def

Share: