Kaufmanu Počasno Srce Sarajeva

13:33 31. 07. 2023. FoNet | Tijana Krnjaić

BEOGRAD - Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 29. Sarajevskog filmskog festivala je američki scenarista, reditelj i producent, dobitnik Oskara Čarli Kaufman, a priznanje će mu biti dodijeljeno za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, saopštili su danas organizatori.

U sklopu festivalskog programa "Open Air" biće upriličena projekcija Oskarom nagrađenog filma "Adaptacija“, Spikea Jonzea, za koji Kaufman potpisuje scenario, a u kojem su uloge ostvarili Nikolas Kejdž, Meril Strip, Kris Kuper, Tilda Svinton i Džej Tavare.

"Radujemo se što ćemo ponovo, nakon 15 godina, ugostiti jednog od najznačajnijih svetskih scenarista i reditelja i odati mu priznanje za njegov rad i posvećenost filmskoj umetnosti. Kaufman je po svemu poseban filmaš, čiji nas filmovi sa puno humora potstiču na ozbiljno razmišljanje o ljudskom postojanju“, izjavio je direktor Festivala Jovan Marjanović.

Kaufmanova scenaristička karijera počela je na kultnom klasičnom sitkomu "Get a life“ iz ranih devedestig, a najveći deo tih godina proveo je radeći komedije i skečeve na televiziji, pre nego što je prešao u filmsku industriju, navodi se u saopštenju.

Za revolucionarni scenario iz 1999. godine „Biti Džon Malkovič“ nominovan je za nagradu Američkog udruženja pisaca, Oskara i Zlatni globus, a osvojio je nagradu Independent Spirit za najbolji prvi filmski scenario.

Osvojio je priznanje i za režiju stop-motion animiranog filma za odrasle "Anomalisa“, koji je nominovan za najbolji animirani film za nagrade Oskar, Zlatni globus i Eni.

Njegov novi dugometražni igrani film je nadrealistični triler iz 2020. godine „I am thinking of ending things“ , zasnovan na romanu Iaina Reida, a 2020. je objavio i svoj prvi roman „Antkind“.

Sarajevo Film Festival biće održan od 11. do 18. avgusta. (kraj) is/tk/dj

Share: