Kultura

Novo CD izdanje PGP RTS

Promovisana Brankovićeva "Lefterija"

18. 09. 2023. 14:48 | FoNet | Desk

BEOGRAD - Kompozitor i gitarista Zoran Branković promovisao je u klubu RTS,  CD izdanje „Lefterija“ koje je objavio PGP RTS

O izdanju su, osim autora, govorili predstavnik PGP RTS Vladimir Grajić, lider grupe Zana Zoran Živanović i etnomuzikolog i profesor FMU Dimitrije Golemović.

Koncertna promocija muzičkog izdanja Leterija biće održana u velikoj Kolarca, u nedelju, 24. septembra u 20 časova.

Na koncertu će učestvovati još 14 vrhunskih srpskih muzičara raznih generacija koji će činiti Kamerni orkestar Lefterija.

Orkestar izvodi muziku na gitarama, oboama, engleskom rogu, flauti, violi, violini, violončelu, klaviru i bubnjevima.

„Album LEFTERIJA je nastao iz potrebe da se kroz muziku otvori novi prostor i kanal slobode za svakog od nas. Otud i samo ime albuma (grčki: ελευθερία/lefteria – sloboda). Sa željom da, slušajući ovu muziku, svako dodirne svoj delić slobode, odlučio sam da čitav album bude sastavljen isključivo od instrumentalnih numera. Zato i kreativnost koji svaki slušalac doživljava putovanjem kroz ovaj album biva individualna. Pokazalo se da su oni koji su slušali Lefteriju imaju različite doživljaje ove muzike, jer ona ne nameće bilo kakve asocijacije niti slušaoca usmerava ka određenom raspoloženju ili razmišljanju“, izjavio je Zoran Branković.

Kako kaže, nije sklon da precizno odredi stil muzike koju nudi Lefterija.

„Ako se baš mora izvršiti neko opredeljivanje kada je u pitanju stil, može se reći da je u pitanju Klasika Light, sa dosta primesa etno muzike, popa, pa i roka“, ističe Branković.

Ulaznice za concert prodaju se na blagajni Kolarca, kao i na prodajnim mestima Tickets.rs ili putem njihove platforme za online prodaju ulaznica. (kraj) dep/dj

Share: