Proslava Dana mrtvih

17:10 30. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ambasada Meksika u Srbiji i Institut Servantes 2. novembra obeležavaju Dan mrtvih, na uglu Čika Ljubine i Knez Mihailove ulice.

Obeležavanje čuvenog meksičkog praznika će početi u 17 časova na platou ispred Instituta Servantes u Beogradu šminkanjem svih zainteresovanih, dece i odraslih, po uzoru na tradicionalne meksičke šarene lobanje i kostime karakteristične za ovaj praznik. Potom će od 18.30 časova Knez Mihailovom ulicom krenuti defile našminkanih katrina, odevenih u tradicionalne meksičke kostime.

U 19 časova biće svečano predstavljen Oltar mrtvih u galeriji Instituta Servantes, bogato ukrašena, šarena postavka kojom se dočekuju preminuli, dok će od 19.30 časova na platou ispred Instituta biti upriličene projekcije kratkometražnih meksičkih
filmova.

Ceo događaj biće zaokružen degustacijom tradicionalnih meksičkih poslastica koje se pripremaju za Dan mrtvih, a koji će od 20 časova biti deljeni prolaznicima ispred Instituta Servantes.

Nakon proslave, oltar mrtvih moći će da se poseti u galeriji Instituta Servantes sve do 12. novembra.

Osnovno verovanje utkano u ovaj praznik počiva u tome da se noću duhovi pokojnika vraćaju kući kako bi se ponovo okupili sa svojom porodicom i prijateljima. Upravo zbog toga porodice postavljaju oltare uz neizbežnu hranu, piće i muziku. (kraj) dep/mk

Share: