Izložba kaligrafije

17:41 19. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - U Čačku će 25.aprila 2024.godine biti otvorena izložba ,,Nasleđe-isapisano rukom“ posvećena kaligrafiji. Izložbena postavka autorki Selene Košutić i Slađane Turović Sertić u Etnološkom muzeju u Čačku biće svečano otvorena u 19 časova.

Autorke izložbe će prikazati lepotu pisanja rukom, kako perom i mastilom, tako i bojom i četkicom, a svi izloženi radovi izrađeni su na papiru bojenom posebnom tehnikom, svili, staklu i sa pozlatom. 

Kaligrafija je veština lepog pisanja i postoji praktično od početka same pismenosti. Lepo pisanje je nekada bilo zanat, naročito cenjen u srednjem veku gde su knjige ručno pisane i prepisivane o čemu svedoče bogate riznice srpskih manastira. Ova veština danas ima primenu kod pisanja molitvi, diploma, zahvalnica, pozivnica, čestitki, izrade slika - na platnima, staklu, svili i slično.

Svečano otvaranje izložbe muzikom će ulepšati Zoran Branković a stihove će govoriti pesnikinja Ana Novičić. Izložbu će svi zainteresovani moći da pogledaju do 25. maja 2024. godine u Etnološkom muzeju koji se nalazi u Hadžića kući, najstarijoj dvospratnoj građevini u gradu na Moravi. (kraj) dep/mk

Share: