Muzej prekinutih veza u Beogradu

09:45 24. 06. 2024. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - U prostoru nakadašnjeg restorana Peking u Beogradu otvara se u petak, 28 juna izložba putujućeg "Muteja prekinutih veza"

Putem otvorenog poziva za prikupljanje donacija, izabrani su predmeti koji će biti izloženi kao deo beogradske postavke, dok sve ostale donacije dobijaju priliku da budu deo trajne postavke zagrebačkog Muzeja prekinutih veza ili širom sveta.

Tako će se, pored lokalnih donacija, na beogradskoj izložbi naći predmeti iz celog sveta - iz Sjedinjenih Američkih Država, Finske, Poljske, Irske, Nemačke, Izraela, Bugarske, Danske, Češke, Turske… a Muzej prekinutih veza će, kroz svoje priče, ponovo ponuditi nadu, život i inspiraciju, pružajući posetiocima uvid u kolekcije sa kojima se svako ljudsko biće može identifikovati.

Muzej prekinutih veza razvio se kao originalni umetnički projekat koji su 2006. godine osmislili Olinka Vištica i Dražen Grubišić.

Muzej je od tada poveo hiljade ljudi na putovanje oko sveta, sa preko 60 putujućih izložbi i preko 30 zemalja širom Evrope i sveta, uključujući Pariz, London, San Francisko, Berlin, Singapur, Taipei, a od nedavno i Meksiko Siti, Tokio, Šangaj, Toronto, Melburn.

Prva stalna lokacija utemeljena je u Zagrebu, a samo u prošloj godini posetilo ga je više od 120.000 ljudi. Muzej je 2010. godine osvojio Nagradu EMYA Kenneth Hudson za najinovativniji i najsmeliji muzejski projekat u Evropi, a o njemu su pisali vodeći svetski mediji kao što su BBC, CNN, NHK, The Economist, New York Times, Reuters, Associated Press. 

Pored stalne postavke u Zagrebu, Muzej prekinutih veza već 16 godina svojim svetskim izložbenim turnejama snažno potvrđuje univerzalnu privlačnost i globalno katarzično brisanje i geografskih i kulturoloških granica, vodeći brojne posetioce kroz jedinstveno empatično putovanje. 

Izložba će biti otvorena svakodnevno do 30. septembra od 10 do 20 časova, u nekadašnjem Restoranu Peking, u ulici Vuka Karadžića u Beogradu. (kraj) bdr

Share: