Retrospektiva NSK u Beogradu

13:13 28. 02. 2024. FoNet | dep

BEOGRAD - „NSK State – It is a Beautiful Country” je izložba renomiranog umetničkog kolektiva IRWIN u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, kojom se u Beogradu obeležavaju četiri decenije njegovog postojanja i rada.

Izložba je inicirana na poziv Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i predstavlja važnu odrednicu međunarodnih I regionalnih aktivnosti Udruženja.

„NSK State – It is a Beautiful Country” članovima ULUS-a i široj publici u Srbiji pruža uvid u izbor IRWIN-ovih dela povezanih sa jednim od njihovih najznačajnijih radova u nastajanju – „NSK State in Time”.

Izbor radova se oslanja na nedavno održanu retrospektivnu izložbu „Was ist Kunst IRWIN?”, prikazanu u HMKV u Dortmundu, Nemačka.

Retrospektiva se sastojala od dva velika izložbena poglavlja, od kojih se prvo bavilo „crnim humorom” a drugo – pitanjima države i načinom na koji IRWIN komentariše aktuelne teme. Izložba „NSK State – It is a Beautiful Country” donosi izbor radova iz drugoga poglavlja.

Program obuhvata stručno vođenje u saradnji sa članovima kolektiva, problematizaciju umetničkih kolektiva i udruživanja umetnika, te umetničkog nasleđa Jugoslavije, avangarde i neoavangarde na našim prostorima.

Otvaranje: četvrtak, 7. mart 2024 u 19 časova, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić”, Beograd

Prateći program: subota, 9. mart u 14 časova – vođenje kroz izložbu i razgovor sa članovima IRWIN-a. Razgovor vodi Bojana Matejić.

Izložba traje do 20. aprila 2024. godine.

Share: