Izloacija i čekanje kao lajtmotiv

20:39 13. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Francusko slikarstvo u drugoj polovini 19. veka najpoznatije je po pejzažima impresionista, ali izložba u Muzeju Valraf-Rihart u Kelnu sada prikazuje potpuno drugačije motive.

Žan Fransoa Rafaeli je 1878. naslikao "Čekaonicu zubara". Slika pokazuje dve žene i muškarca koje očigledno muči jaka zubobolja i nestrpljivo čekaju.

Niko ne razgovara, svi su zaokupljeni sobom. Tako je izolacija jedna od tema slike, rekla je Petra Open (Oepen) iz muzeja. "Druga tema je čekanje, mrtvo vreme neizvesnosti."

Još jedna paralela sa današnjim čekaonicama je sto na kome su izloženi časopisi. Rafaeli – koji je umro u Parizu pre tačno 100 godina – naglasio je nemir ljudi koji čekaju.

Od 15. marta do 28. jula izložba "1863 – Pariz – 1874: Revolucija u umetnosti" prikazuje radove Kloda Monea, Edgara Dega, Alfreda Sislija, Eduara Manea, Pola Gogena i mnogih drugih slikara.

Među pozajmljenim slikama su neke iz Prada u Madridu, Getija u Los Anđelesu, Nacionalne galerije umetnosti u Vašingtonu, Orsea i Luvra u Parizu i Belvederea u Beču.

Povod je prva izložba impresionista u Parizu pre 150 godina. (kraj) dep/mk

Share: