Hristić, legenda Beograda

13:58 21. 08. 2020. FoNet

Beograd - Jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu, šef Beogradske filharmonije, dirigent Narodnog pozorišta, direktor Opere, član Srpske akademije nauka i umetnosti i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije, Stevan Hristić je na današnji dan 1958. godine preminuo u svom rodnom Beogradu.

Hristić je rođen 1885. godine u uglednoj porodici, kao stariji sin diplomate Koste Hristića i unuk predsednika Vlade Nikole Hristića (1818-1911). Muzičko obrazovanje je stekao u u Beogradu, Rimu, Beču, Lajpcigu, Moskvi i Parizu. Bio je najistaknutiji srpski kompozitor u prvoj polovini 20. veka.

Njegovo najznačajnije delo je prvi celovečernji srpski balet "Ohridska legenda", za koji je iz "Deset rukoveti" Stevana Mokranjca preuzeo pesme "Biljana platno beleše" i "Pušči me". Pred premijeru baleta 1940. godine izjavio je: "Gledao sam, pre svega, da ovo delo napišem da bude pristupačno i jasno. Da ga razume publika, da na nju što snažnije deluje, a da njegova tehnička obrada zadovolji onih deset - petnaest stručnjaka što će biti tamo".

Hristićeva "Ohridska legenda" uspešno je gostovala u Novom Sadu, Rijeci, Mariboru, ali i Edinburgu, Atini, Visbadenu, Salcburgu, Ženevi, Cirihu, Firenci, Beču, Kairu, Barseloni... Godine 1958. Hristićevo delo je izvedeno u moskovskom Muzičkom pozorištu, a za tu premijeru je dopisao jednu baletsku scenu. Uprkos Hristićevom značaju, notni zapis (partitura) ove scene nije sačuvana, odnosno, izgubljena je. Sačuvan je jedan snimak, koji je u posedu Radio Beograda. (kraj) dep

 

 

Share: