Prikupljanje otpada od hrane

15:39 01. 10. 2020. FoNet | Leposava Čolić

Beograd - Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u saradnji sa kompanijom EsoTron i uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) pokrenuće 1. novembra akciju prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, sa ciljem smanjenja emisije 750 tona ugljen-dioksida, saopštio je danas NALED.

Akcija će trajati do 1. novembra 2021. godine.

Šef jedinice za zaštitu životne sredine NALED Slobodan Krstović rekao je, na interaktivnoj radionici za predstavnike ugostiteljskih i drugih uslužnih objekata, da će, s obzirom na to da izrazito mali broj objekata u kojima se priprema i služi hrana koristi usluge operatera za prikupljanje otpada od hrane, tokom akcije sav otpad ove vrste, koji proizvedu učesnici - organizacije i preduzeća u Srbiji, biti predat na zbrinjavanje ovlašćenom operateru.

U saopštenju NALED se navodi da čak 99 odsto otpada od hrane koji proizvedu ugostiteljski objekti i javne ustanove sa sopstvenim kuhinjama i kantinama, završava na deponiji, odakle emituje gasove sa efektom staklene bašte koji direktno ugrožavaju okolinu.

Cilj radionice je da se pokaže na koji način može da se spreči nastanak velikih količina te vrste otpada i kako se nastali otpad može iskoristiti. (kraj) vip/lč/dpv

Share: