Prva Amerikanka na Mesecu do 2024.

02:00 21. 10. 2020. FoNet

Kejp kanaveral - Inženjeri NASA i Jakobsa obavljaju pripreme rampe za lansiranje rakete Artemis 1, koje je planirano za novembar 2021. godine u Svemirskom centru Kenedi, uz inovacije na bazi dosadašnjih iskustava koje bi trebalo da omoguće prvi integrisani let Oriona i Spejs lanč sistema, u krajnjoj funkciji slanja astronauta na Mars.

Pripreme koje su u toku imaju za cilj da svemirska letilica Orion bude poslata u misiju od 25,5 dana, a od toga bi trebalo da provede šest dana u retrogradnoj orbiti oko Meseca.

Svrha projekta je da sertifikuje mogućnost slanja integrisane letilice sa posadom od drugog letačkog test sistema Artemis 2, u kojoj bi 2023. godine trebalo da bude četvoročlana posada u jednonedeljnoj misiji oko Meseca.

NASA je usredsređena na iskrcavanje američkih astronauta, koje uključuje prvu ženu i još jednog muškarca, na Mesec do 2024. godine. Kroz inovativna programe i sisteme, istraživanje Meseca biće temeljnije nego ikada, navodi NASA.

U planu je saradnja sa partnerima, komercijalnim i međunarodnim, da bi se uspostavile održive misije do 2028. godine. Sva ta iskustva poslužiće, prema planu NASA, "da bismo napravili sledeći gigantski skok - slanje astronauta na Mars". (kraj) dpv

 

Share: