Spomenik čvrstom kursu vlasti

00:11 19. 12. 2020. FoNet | Velimir Ilić

Beograd - Arhitekta i ulični umetnik Aleksandar Josifovski, poznat kao Pijanista, danas popodne postavio je na platou između Skupštine Beograda i Doma Narodne skupštine Srbije žičanu instalaciju falusoidnog oblika, visoku četiri mestra i osvetljenu novogodišnjim svećicama, i poručio da je to "spomenik" koji predstavlja "veoma čvrst kurs" aktuelne vlasti.

"Ta skulptura je spomenik i predstavlja ovaj kurs, koji je veoma čvrt i koja ova vlast, kao i prethodne, drži nepromašivo i beskompromisno u ovim tamnim vremenima", rekao je Josifovski za portal Nova.rs.

On je rekao da je danas "zlatni petak koji nam pokazuje jedinu istinu u ovoj državi".

"Ovaj rad ispostavlja bilans koji smo videli - da se deca leče SMS porukama, da gladnih nema jer su kontejneri puni, da se ne krade jer samo zlonameni kažu da se krade, a nama sa jednog jedinog mesta odakle se sve kontroliše kažu da to nije tako. Sve osztalo je jako, jako dobro", rekao je Josifovski.

Po njegovim rečima, "nema više ni nezaposlenosti jer su svi mudri, odnosno glupi napustili već ovu zemlju".

"Ovde je već poznato da je umni rad fizički neizdrživ", naglasio je Josifovski, objasnivši da je njjegovo delo "poslednji spomenik u ovoj godini".

Na pitanje da li je skulptura "prst ili falus", on je rekao "prst".

"Lepota je u oku posmatrača, svako ima pravo da vidi ono što želi", objasnio je Josifovski, navodeći kako je samo "stao da se malo odmori" na putu u jednu galeriju u kojoj će biti održan prvi sajam savremene umenosti od 24. decembra, gde će se ta skulptura prodavati.

"Sva sredstva od prodaje idu u humanitarne svrhe, za decu i za umetnost i kulturu", poručio je Josifovski. (kraj) vip/dpv

 

Share: